Tiran’da Şemseddin Sami Paneli
Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da Şemseddin Sami Paneli Gerçekleştirildi
Arnavutluk’un başkenti Tiran’da, Türkiye Maarif Vakfı’na (TMV) bağlı Tiran New York Üniversitesi (UNYT) bünyesindeki Balkan Araştırmaları Enstitüsü, Arnavutluk Ulusal Kütüphanesi ve Tiran Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesi işbirliğinde “Şemseddin Sami-Hayatı ve eserleri” konulu panel düzenlendi. Panele Türk ve Arnavut kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.
Arnavutluk Ulusal Kütüphanesi Müdürü Piro Misha, panelde yaptığı konuşmada, Şemseddin Sami’nin iki halkı birleştiren sembollerden biri olduğunu vurgulayarak, “Şemseddin Sami, iki kültürü birleştiren bir figür, Arnavut kültürü için önemli, ulusal uyanışımızın temel figürlerinden biri ama aynı zamanda Türk kültürü için de oldukça önemli.” şeklinde konuştu.
UNYT Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş ise etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek, katılımcıların panelden faydalanmasını umut ettiğini belirtti. Güneş, “Şemseddin Sami her ne kadar Arnavut asıllı olsa da her iki tarafa da çok büyük katkılar sağlamış, eserler vermiş. Bu vesileyle kısa bir tarihe yolculuk yaparak her iki ülkenin bakış açısını Şemseddin Sami’nin nasıl bir araya getirdiğini, harmanladığını ve sanatsal olarak okuyuculara sunduğunu da görmüş oluruz.” dedi.
Balkan Araştırmaları Enstitüsü Temsilcisi Doç. Dr. Lindita Xhanari Latifi ise Şemseddin Sami’nin çalışmalarının genç nesillere ilham kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Eserleriyle Arnavut ve Türk edebiyat ve kültüründe derin izler bırakarak özgürlük ve ilerleme ideallerini yaydı.” ifadelerini kullandı.
Panelde Türkiye’den Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ve Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ile Arnavutluk’tan Prof. Dr. Shezai Rrokaj ve Dr. Kastriot Gjika, Şemseddin Sami’nin hayatı ve eserleri hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler.